1870: la volada dels masos

Spread the love

En aquest escrit volem destacar un fet cridaner d’una part de la nostra arquitectura: les volades de teulades amb una data escrita, concretament un any.

No són, precisament, un fet definidor que puguem trobar en moltes cases, com pot ser el cas de poblacions veïnes com Orxeta. Fet i fet, al nucli urbà de Sella només tenim un parell inventariades -i ja desaparegudes- al carrer Sant Jaume (1891 i 1913). Però als masos repartits pel terme, en trobem unes quantes que tenen una relació interessant, ja que totes elles estan datades a la dècada de 1870. És poblable que respongueren a una “moda” arquitectònica, però ens resulten un element de datació fonamental i únic. El que no podem saber, ara per ara, és si eixos masos eren construccions noves o bé les dates inscrites en les volades responen a reformes importants d’altres construccions anteriors. Personalment, em decante per la primera opció, perquè es van fer en un moment fonamental de la nostra història, unes dècades en les quals Sella va assolir el seu màxim esplendor poblacional i econòmic, amb una clara expansió de l’agricultura acompanyada d’aquest tipus d’explotació agrària tan nostra.

D’aquesta forma, llancem la hipòtesi que masos com la Casa Nova, la Rapella dels Ballesters, el Teular o Saleres foren edificats en la dècada de 1870. Esperem poder confirmar-la amb pròximes descobertes de nous indicis, preferiblement documentals.

Ací us deixem una relació de fotografies de les volades i els masos, que he pres al llarg dels últims 20 anys. Cal tindre en compte que alguns masos s’han deteriorat molt i possiblement han perdut les volades. En el cas de Saleres, directament el mas va ser enderrocat.

La Casa Nova, amb una preciosa volada de 1871 (fotografia de 2009)

El mas de Saleres, enderrocat el 2007, amb una data de 1872. (Fotografia de 2001)

Un detall del mas del Teular (1876), l’únic que es troba en bon estat (fotografia de 2007).

La Rapella dels Ballesters, 1879 (fotografia de 2009)

Pablo Giménez Font