La culminació de la Torre del Palau: imatges per al seu estudi

Spread the love

La Torre del Palau és un dels elements arquitectònics més característics de Sella, però encara espera un estudi a fons sobre les seues parts. Gràcies a la recerca de Vicent Olcina, sabem que es va construir entre 1530 i 1580 [1], i a primera vista es poden apreciar tres parts principals: la base, amb murs de carreus ben tallats que tenen marques de picapedrers [2] i un arc de mig punt [3]; un segon cos fet de murs de maçoneria de pedra amb argamassa de calç; i una part superior que sobreïx  sobre la resta de l’estructura i que encara conté elements interessants, com unes mènsules i restes de possibles matacans.

Estat actual de la Torre, amb detalls que es poden comparar a les fotografies posteriors

Entre finals de la dècada de 1970 i principis de la de 1980 esta última part va patir una reforma important consistent en el reforç i lluïment d’esta part superior, fins a configurar la imatge de la torre amb la qual ens hem familiaritzat. No obstant,  una sèrie de fotografies de Mario Guillamon Vidal, conservades en la Biblioteca Valenciana i fetes entre 1973 i 1979 [4], ens permet veure el veritable aspecte de la part culminant de la torre, on apareixen tres finestres a cada costat (per les dos actuals) i evidències de la fàbrica.

Entre 1973 i 1979. Aspecte original de la Torre, amb la seua culminació diferent a l’actual

Detall del conjunt Torre-Palau des de l’ermita.

L’objectiu d’aquesta publicació no és altre que donar a conèixer les imatges per a que alguna persona entesa en arquitectura militar ens puga oferir un anàlisi més acurat.

Mario Guillamón Vidal (Biblioteca Valenciana).

Pablo Giménez Font

Referències:

[1] La Relacio feta per experts del just valor de la tore de Cella va ser descoberta per Vicent Olcina i una reproducció del document i la seua transcripció es pot observar al Casino

[2] Giménez, P. y Pérez Serrano, M.A. (2002) “Marcas de canteria en la Torre del Palau” El Cabiló nº 6

[3] Giménez, P. (2014): “La porta de la Torre del Palau” Arxiu de Sella

[4] Tot i que coneixem 5 imatges, a la Biblioteca Valenciana es conserven 46 negatius del poble, dels qui haurem de aconseguir una còpia per a l’Arxiu. Veure aquest enllaç