Notícies de l’Arxiu, núm. 56

Spread the love

Durant els últims mesos, destaquen unes novetats editorials ben significatives per al coneixement històric de Sella.

Pepa Rosa, un llibre necessari

En primer lloc, la presentació, a la Fira de Mostres i Cultura Mediterrània, de l’esperat llibre sobre l’assassinat de Pepa Rosa Monerris. Es tracta d’un projecte col·lectiu liderat per Luis Soler, que escriu els textos, i Vicent Climent Monerris, que va impulsar la seua creació i ha actuat com a editor. És un llibre molt important per al poble de Sella perquè vol tancar, més de cent anys després, les ferides ocasionades per un fet luctuós sobre el que va caure un dens tel de foscor i oblit, només reservat per a les converses més intimes a l’interior de les famílies. La família Monerris, i també la familia Solbes, però, sobretot, la xiqueta Pepa Rosa, no mereixien tal oblit, i aquest treball, creat des de i per a Sella, ha volgut -i ho ha aconseguit- tancar d’una forma digna aquesta tragèdia humana en la que una xiqueta va ser assassinada en un crim que mai no es va resoldre. Juntament amb Luis Soler i Vicent Climent, han participat Alfredo Martínez Pérez a les il·lustracions, Glòria Agulló Alemany amb el disseny i Maria Justiniano Ortuño amb les correccions i traduccions. La part de documentació, fonamental en un treball basat en reculls de premsa, ha estat a cárreg del nostre company Albert Rubio. L’Arxiu també ha col·laborat amb algunes fotografies provinents del fons J.B. Espasa.

Fotografia de José Ferrándiz Lozano

Com s’ha dit, es tracta d’un llibre fonamental i necessari, que ressenya també una època important en la nostra història contemporània, com va ser el començament del segle XX. El llibre és una crònica escrita amb una delicadesa exquisida, però també és una obra d’art que ajuda, amb les il·lustracions i els poemes, a digerir un drama humà col·lectiu. La portada, amb cinc pedres que representen un àngel anomenat Pepa Rosa, és fruit d’una revelació, casual o no, de Lluis Soler, quan passejava un dia cavil·lant sobre la història. El producte resultat alleuja l’ànima d’un poble que aprén de les llums i foscors del seu passat. Gràcies a tots aquells que ho heu fet possible.

Una completa ressenya de José Ferrándiz, que prologa l’obra, es pot trobar aci

Un nou llibret de Festes, i ja en van 40

Una vegada més, l’edició d’un nou llibre de Festes, presenta unes aportacions importants per al coneixement del nostre passat, a banda de tractar-se d’una crònica festiva de l’any i una manifestació cultural. Enguany, a més, compleix 40 anys (38 edicions). Des del punt de vista de l’Arxiu, ens interessa destacar i donar noticia dels següents treballs:

  • El pregó de Stephen Green, realitzat a les últimes festes de 2022.
  • Els canvis d’alguns noms de carrers de Sella (ss. XIX al XXI) realitzat conjuntament per diversos membres de l’Arxiu amb aportacions documentals i fotogràfiques (Salvador Garcia, Pablo Giménez, Albert Rubio i Miguel Ángel Pérez)
  • En la línia de la història dels carrers, Miguel Àngel Pérez ens parla concretament de “La Calle Lepanto de Sella“, explicant l’origen d’aquest topònim, que durant unes dècades va nomenar una part del carrer Quatre Cantons des de la dècada de 1970.
  • Vicent Olcina torna a il·lustrar-nos amb una troballa documental molt rellevant, com és l’inventari de la casa del senyor derivada de la “Pressa de possessió del lloc de Sella al 1440“. El document està ple d’elements molt interessants per conèixer millor la realitat del nostre poble al s. XV.
  • Albert Rubio ens parla d’un destacat membre dels “senyorets” de la Rapella en “Pedro Pons Forés, de la Rapella dels Senyorets“, que ens permet, entre altres coses, concretar quin va ser el primer cotxe a Sella, aproximar l’època de les fotos del fons fotogràfic de la Rapella i conèixer millor als personatges poderosos en aquells primers anys del segle XX.
  • Finalment, continuant amb les biografies, tan importants per recordar a persones memorables de Sella, Jorge Garcia ens transcriu les paraules i textos provinents de l’homenatge pòstum que “Ramón Alemany Pérez, Ramon Centella (1929-2023)” va rebre en la Fira de Mostres i en el qual va participar l’Arxiu.

L’enhorabona als autors que ho ha fet possible i, especialment, a la Comissió de festes responsable -barraques el Gnom i Espentolaes- per aquesta nova edició del nostre “Llibret”.