La placa de Vicente Pérez Cantó

Spread the love

Un exemple de recuperació de la memòria històrica.

Fa exactament 80 anys, durant les festes de 1943 es va realitzar un “acto memorable del descubrimiento de la làpida que ha de recordar siempre a nuestro eximio Patricio D. Vicente Pérez Canto, alma y nervio de los presentes festejos”. No era la primera vegada que Vicent “L’Ordinari”, comerciant a València i propietari de la Casa Nova, rebia un homenatge al seu poble: l’any anterior havia pagat la nova imatge de Santa Teresa i habitualment ajudava a sufragar les festes i portava mantes i altres productes de primera necessitat per a abastir l’Hospital de beneficiència. Sella, en aquell moment, patia com la resta d’Espanya, els efectes devastadors de la guerra civil.  

Programa de Festes de 1942, quan arriba Santa Teresa

Però 1943 era un any especial ja que, després de dos anys tallant-se als tallers de l’escultor Federico Zapater, la imatge de la Divina Aurora tornava a Sella. Com la de 1805, destruïda en 1937, l’Aurora novament provenia des de València, però ara sufragada per aquell fill de Sella, “Vicentet l’Ordinari”, que havia fet fortuna en la capital. La imatge va costar 16.350 pessetes, una xifra molt elevada en aquells temps de misèria.

Programa de Festes de 1943, amb la benvinguda a l’Aurora i el descobriment de la placa.

En agraïment, el poble li va posar una làpida commemorativa al carrer Major, que durant moltes dècades va formar part del nostre paisatge urbà… fins que es va destruir en 1996, amb les obres de reforma de l’ajuntament vell. Una veïna va arreplegar la cara de Vicent entre els enderrocs i així s’ha conservat durant dècades, fins que s’ha tornat a reposar en 2023. Molta gent, quasi la majoria del poble, ja no coneix qui era l’Ordinari ni que va fer, però per això estem aci els amics de l’Arxiu i la sensibilitat de l’Ajuntament.

Placa original en 1994. Arxiu de Sella, fons Periòdic Aitana

Que el pas del temps no acabe amb la memòria de les persones que van fer coses pel seu poble. Fa uns anys es va reposar la placa commemorativa de la inauguració de la piscina, que agraïa a Josep Garcia Català la donació dels terrenys per a la piscina municipal. Ara ja tornem a tindre la de Vicente Pérez Cantó, 80 anys després.

Agraïments especials a la familia Pérez Garcia, que ens ha proporcionat una copia del programa de 1943.

Més informació sobre el personatge:

Pérez Serrano, M.A. (2016): A la memòria de Vicente Pérez Cantó: “Vicentet l’Ordinari” y la Divina Aurora. En Festes de Sella 2016, pp. 59-62. (sobre el personatge i la necessitat de recuperar la placa)

Giménez Font, P. (2017): Sobre la imatge de la Divina Aurora. En Festes de Sella 2017, pp. 74-75. (sobre la memòria de Federico Zapater i els costos de la imatge, sufragada per Vicente Pérez)

Pablo Giménez Font