El Morro de les Creus: allà on fiten els termes

Spread the love

El Morro de les Creus és una de les fites més desconegudes del nostre terme, tot i que allí convergeix des de fa segles Sella amb Benifato i Benimantell. Aquesta elevació, capçalera del barranc de les Perxes, es troba a un dels llocs més inhòspits i encisadors de la Serra d’Aitana.

Panoràmica general, vista des del mas del Capellà
Panoràmica general, vista des del mas del Capellà

Un espai on la presència humana pareix difuminar-se i la natura abrupta i salvatge -domini dels carrascars que creixen sobre el carcall calcari de la serra- ens recorda l’aspecte que poguè tindre la muntanya en altres temps llunyans.

carcall_
Detall del Morro de les Creus i de la superfície de “carcall” (lapiaz) que el cobreix, fruit de la dissolució de les calcàries

Situat entre el Penyò del Diví i el Morro Carlos, amb una altitud propera als 1013 metres sobre el nivell del mar, el Morro de les Creus va ser una de les fites històriques amb el marquesat de Guadalest. Segons s’ha pogut documentar, a principis de desembre de 1750 el comissionat Joaquim Pla establia en aquell tossal els mollons de Benifato i poc després els de Benimantell (1). Pel topònim, hem pogut deduir que existia una creu o molló marcant el limit de tres pobles, però malauradament no vam poder trobar res.

Les vistes cap al sud, amb la llum crepuscular que encenia les serralades i els atapeïts pinars de l’Arc i Xarquer, encengueren els nostres esperits i animaren l’expedició per a endinsar-se en la recerca del corral del mas del Capellà…

Fites al Bosquejo Planimétrico de finals del segle XIX (Instituto Geográfico y Estadístico). Fulla de Sella
Fites al Bosquejo Planimétrico de finals del segle XIX (Instituto Geográfico y Estadístico). Fulla de Sella (Biblioteca de Geografia, Universitat d’Alacant)

Fites al Bosquejo Planimétrico de finals del segle XIX (Instituto Geográfico y Estadístico). Fulla de Benimantell (Biblioteca de Geografia, Universitat d'Alacant)

Fites al Bosquejo Planimétrico de finals del segle XIX (Instituto Geográfico y Estadístico). Fulla de Benimantell (Biblioteca de Geografia, Universitat d’Alacant)
Mapa topogràfic 1:5.000 del ICV. Possiblement la fita que apareix representada als mapes actuals estiga desplaçada respecte a l'original, que estaria a la part culminant del Morro
Mapa topogràfic 1:5.000 del ICV. Possiblement la fita que apareix representada als mapes actuals estiga desplaçada respecte a l’original, que estaria a la part culminant del Morro

Referències:

(1) Torres Faus, F. (1998): Les divisions territorials de La Marina, Alacant: Ajuntament de Benissa – I.C. Juan Gil-Albert, pp. 136-137.

Pablo Giménez Font