Activity

  • Suele pasar que alguien sabe decir las cosas mejor que tú. Suele pasar que, además, las escribe y las explica mejor de lo que tú habrías hecho nunca. Suele pasar, también, que al verlas así escritas y explicadas te das cuenta de muchas cosas, te das cuenta de que están poniendo palabras a algo que tú no sabías definir.

    Entonces descubres una cadena de sentimientos: descubres lo que sienten por ti porque tú lo sientes por otro. Descubres tu falta de empatía, la que te ha impedido ser consciente mucho antes y la misma que te ha impedido describirlo de manera adecuada.

    Porque es gracias a extrañas conexiones mentales de un día de reflexiones peregrinas, que consigues asociar un sentimiento presente con una entrada en un blog de hace mucho tiempo, y acabas descubriendo todo lo anterior. Porque Molinos, cuando se pone, dice las cosas mejor que tú y las explica mejor de lo que habrías hecho nunca.

    Es de esas entradas que acabas de leer y piensas:

    • Gracias a ti por tus textos, sean del tipo que sean: sesudos, descerebrados, ácidos, duros, divertidos… Son todos fantásticos.

  • Stitched Panorama

    L’any passat va ser el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Pirineu de Lleida, i enguany ha sigut el Parc Nacional de Cabañeros, a Ciudad Real. Sí, crec que fer un viatge aprofitant eixos dies de vacances que tenim en la UA durant la “segona setmana” de Setmana Santa, i que la majoria de gent no en té, és una bona idea. Per això, encara que un poc improvisat, agafe la motxilla i au!
    D’aquell viatge de l’any passat no vaig dir res ací perquè va ser quan tenia el bloc parat. Només alguna foto que altra he posat de passada. Enguany, ja que estic, sí que diré alguna cosa de Cabañeros.

    La decisió d’anar-hi va ser pràcticament del dia d’abans (!) i crec que el poble on vaig decidir quedar-me no era el més adequat per a la idea de caminar que tenia. També és cert que pensava passar pel poble de Amigahermana, en Cuenca, abans de tornar a casa, i per això la tria de Retuerta del Bullaque, al nord del Parc. El cas és que per a les rutes caminant que volia fer i que era a què anava allí, la zona nord tal volta no era la millor.

    I és que, estranyament, el Parc de Cabañeros té poques rutes a peu per dins del Parc i, a més, totes elles estan pels seus límits geogràfics. Val que la part central està dominada per la raña, com diuen ells (que és el que jo anomenaria dehesa, crec), i que per ahí una ruta a peu no és massa espectacular, però preferiria tindre la llibertat de triar jo la ruta.
    Bé, per a ser exactes, sí que hi ha rutes pel mig del Parc però són en 4×4, amb un preu de 25 euros. Com que jo volia caminar i sóc prou “rata” no la vaig fer, però segons em van contar després, tenen bona pinta perquè també camines un poc.
    Però ací no acaba tot, perquè per complicar-ho tal volta un poc més, algunes d’eixes rutes a peu que hi ha pel Parc no es poden fer si no és amb guia i certs dies de la setmana!

    De tota manera, llevat d’aquestos inconvenients, he de dir que el Parc em va encantar: la zona és preciosa pel contrast entre les muntanyes i la raña (que destacava encara més per les pluges recents); els poblets són tranquils (encara que no especialment guapets) i es menja divinament, o almenys on jo vaig anar.
    A més, i ara parlant de les rutes a peu, totes elles són generalment didàctiques. Als Centres de visitants hi ha unes “autoguies” que van explicant un poc el que et pots trobar mentre camines i cada ruta pareix que té una intenció: hi ha una amb explicacions geològiques, altres sobre fauna, sobre flora, etc.

    En fi, que amb la informació que em van donar en el Centre de visitants, i després de parlar amb la central de rutes guiades a peu (aquestes debades), vaig planificar què fer durant el poquet temps que tenia la mateixa vesprada que vaig arribar. A saber: per acabar el dia, una ruta curta amb informació sobre botánica i una altra un poc més llargueta de caire més geològic (ruta del Boquerón del Estena); al sendemà, ruta guiada de 6 hores aproximadament (la guia és per la primera part, de hora i mitja) amb final en el cim del Rocigalgo (ruta del Chorro de los Navalucillos), i per la vesprada una altra caminada curta si hi haguera temps i ganes.
    El dia següent res, que era quan tornava i volia eixir prompte per visitar altres llocs de camí.

    Però prou de paraules; el millor és alguna foto. La majoria són de la ruta del Chorro de los Navalucillos que, a més d’estar prou bé, especialment la part final amb els roures i les vistes des del cim (tot i que és lineal i que em vaig perdre durant un tros jo soles per ahí!), va estar animada per les explicacions de la guia que em va acompanyar i que han fet que ara siga capaç de distingir teixos, roures, fresnos (freixes), sauces…

    El Chorro y pico Rocigalgo (15)  El Chorro y pico Rocigalgo (11)  El Chorro y pico Rocigalgo (2)

    Vistes des del Rocigalgo El Chorro y pico Rocigalgo (34)

    I estes altres fotos són de la ruta del Boquerón del Estena, de l’embassament de Torre d’Abraham i del més destacable de Retuerta del Bullaque.

    Stitched Panorama  Navas del Estena (13)  Navas del Estena (9)

    Embalse Torre de Abraham  Retuerta del Bullaque (5)  Retuerta del Bullaque (7)

     

     

  • pauet wrote a new post on the site CabilóRàdio fa 10 anys, 8 mesos

    Després de les vacances de Setmana Santa torna el programa Joc i Partida on vos informaren com va la Lliga de Llargues i Palma i algunes cosetes més. Avui Jorge Garcia Climent, traure de l’equip de primera a palma, serà el convidat de David i Antonio.
    Joc i partida 14
     

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 8 mesos

    Noves troballes sobre la notaria de Sella (1868-1874) Descoberts els protocols notarials i noves dades sobre J.B. Guardiola, l’últim notari de Sella Fa uns mesos reivindicaven la figura de Juan Bautista […]

  • Castell Santa Bárbara des de casa (nit)

    Tan solo ha ocurrido dos veces y sé que acabaré acostumbrándome, pero de momento me ha resultado realmente extraño. La primera vez fue después de salir a cenar hace unos días con Sevillana y CousinMary, y hoy me ha vuelto a pasar después de salir un rato con las amigas (y respectivas parejas) del Club Tardeo: MDR, Lalore y también CousinMary.

    Digo que me iré acostumbrando porque, lógicamente, poco a poco asumiré que he cambiado de casa y que, ahora, cuando toca despedirnos, yo me voy en otra dirección. Sí, ya no habrá ese lento paseo lánguido de todos juntos, desde el centro hasta nuestras casas, “esgotats i contents”, acabando los temas de conversación del día y contándonos los planes próximos hasta volvernos a ver.

    Llegaba a casa y, subiendo por la calle, me han entrado ganas de contar esa sensación de extrañeza que sentía, y no he encontrado forma mejor que en esta especie de diario chivato que es el blog. Así, mientras caminaba los últimos metros, ya me iban viniendo a la cabeza las primeras frases.

    Después, pensando en la foto que podía poner para acompañar la entrada, lo he tenido claro en seguida: la tenía delante de mí, como un símil de la situación, oscura pero iluminada. Entonces, antes de entrar en casa, he subido a la terraza del edificio…

  • Miniatura 

    Fa un dia esplèndid i vaig en el cotxe, soles, pujant Aitana pel port de Tudons. No tinc pressa i podria anar disfrutant del paisatge però, com sempre que vaig soles, al final aprete un poc més del que […]

    • No, clar que no eres la única, ací ja saps que ens mengem la bola, i molt!
      🙂

      I sí, està clar que no hem de demostrar res a ningú més que a nosaltres mateixos, però moltes vegades som o actuem pensant massa en la imatge que volem donar i no en la que som de veres.

  • Miniatura
    Era el primer día de vacaciones y el primer día en mi casa. Me levanto por la mañana y, aunque no he madrugado mucho, apenas oigo los murmullos de coches lejanos. Esto tiene pinta de ser muy tranquilo a […]

    • Sort i que vaja be el descobriment de la nova ubicación.

    • Moltes gràcies! Saps que en voler ens podem fer un cafenet o un soparet per ací. 😉

    • Bueno, las circunstancias eran las que eran y buscaste casa por otro sitio. Yo de hecho tampoco es que buscase casa por ahí e incluso diría que se sale de la zona que me había marcado. Por eso recalco que me gusta, porque no buscaba por ahí pero ahora que estoy, sí, me gusta.

      Pero vamos, sabes que cuando vengas, tienes un sitio si te apetece estar ahí. Te puedo dejar unas llaves para que no te quedes encerrada… 😉

  • Miniatura
    El mètode científic, idealment, podríem dir que té tres fases. La primera naix d’un dubte sobre el funcionament de qualsevol fenomen natural (un “problema físico en el plano real”, em va dir amb aire tècnic […]

  • Miniatura

    Rio. Puentes. Torre. Catedral. Campanario. Plazas y plazuelas. Calles y callejas. Plaza de toros. Barrio típico. Casas con balcones. Paseos. Feria. Turismo.

    Vida. Calle. Sol. Luz. Buen tiempo. Gente. Bares […]

  • Fotre!, pues si has ido leyendo hacia atrás hasta aquí te has pegado un buen atracón!

    El Naima la dejaremos para la próxima visita a Sevilla… o a DH! 😉

  • radio wrote a new post on the site CabilóRàdio fa 10 anys, 9 mesos

    Amb una versió reduida del magazín d’abril, informem sobre l’incendi a la zona del morer, portem la informació de l’últim plenari, també sobre la visita del bisbe a l’esglesia de Sella, l’alliberació de l’AP-7, […]

  • Portava molt temps buscant i no les trobava. Havia buscat per l’habitació interior però, quan s’hi endinsava, ho veia tot molt negre, molt fosc, i li entrava una forta sensació de nervis i de por que l’impedia […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 9 mesos

    75 anys de l'exili espanyol L’1 d’abril es va complir el 75 aniversari del final de la Guerra Civil Espanyola. Però també 75 anys de la marxa forçada de molts republicans cap a […]

  • radio wrote a new post on the site CabilóRàdio fa 10 anys, 9 mesos

    En aquest nou programa redescobrim artistes del nostre país a través de les seues cançons. La nostra convidada és Ángela Baldó, membre també del col·lectiu de Cabiló Ràdio a més d’una persona especialment […]

  • Gracies, coveta dels somnis – i la meua maesta, Angels ( una clase de Valenciá gratis!) He de dir que em he perdut moltes vegades, pero el de Pablo i Antonio m’ agrada molt.

  • Com sempre, genials!
    A vore si per al programa del mes que ve convidem Josep Manel i l’entrevisteu, que ha tret llibre nou. 🙂

  • Pasarela_puerto
    Había salido un día espléndido pero en su interior todo era bastante gris. Tenía muchas cosas que hacer, muchas cosas que aclarar, nuevos proyectos que empezar, pero la odiosa apatía le atenazaba los músculos y la voluntad.
    Aún así, haciendo un soberano esfuerzo se vistió con el uniforme de “hacer deporte” y salió a la calle dispuesto a correr. Corrió por el parque cercano, azul. Corrió por las calles de su barrio, anodinas y concurridas. Corrió por la avenida comercial, gris. Corrió por las faldas del Castillo, acogedoras. Corrió por las callejas del Barrio, tranquilas y coloridas.
    Cuando se hubo quedado con apenas fuerzas, decidió correr cuesta abajo hasta que llegó al mar. Corrió por la playa, atractiva y atestada. Corrió por el paseo del puerto, rojo.
    Alcanzó finalmente el inicio de la pasarela del puerto y se quedó observándola un instante. Corrió más rápidamente y tomó impulso con la intención de llegar al final, saltar, volar y desaparecer cual avión de Malasia.

  • radio wrote a new post on the site CabilóRàdio fa 10 anys, 9 mesos

    Este mes d’abril David i Àngela ens parlen sobre el TravaFest a Millena, l’espectacle de música festera a La Vila Joiosa que va comptar amb la participació del Boato Amira, l’acompanyament del cor de la Unió […]

  • Gràcies a tú Amparo, per la informació que ens vas aportar i pels ànims. Realment l’experiència de l’emigració en aquells anys (Amèrica i França especialment) va fer que la generació de t’auelo foren persones de […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 9 mesos

    Els germans Alemany a la Primera Guerra Mundial, és el títol del nou programa de l’Arxiu de la Memòria, a Cabiló Ràdio
    Enguany es rememora el centenari del començament de la Primera Guerra Mundial, la coneguda com Gran Guerra i, també per part dels nostres majors, com la “Guerra del 14”. Un conflicte considerat per molts historiadors com la principal errada del segle XX, ja que va començar amb un cúmul de circumstàncies menors i va acabar amb una generació d’europeus aniquilada i amb cicatrius que s’obririen més tard amb l’ascens del nazisme i el feixisme.

    Exemplar del diari El Liberal on es descriu la història dels Alemany
    Detall de l’exemplar del diari El Liberal on es descriu la història dels Alemany

    Encara que el nostre país va estar neutral, les circumstàncies històriques feren que milers de joves espanyols, majoritàriament provinents d’un món rural endarrerit i pobre, provaren fortuna emigrant a França per suplir la mancança dels  francesos que estaven al front. Allà van desenvolupar tota classe de faenes, moltes de les quals foren altament perilloses, com retirar bombes sense esclatar o netejar camps de trinxeres, veritable terra cremada on es  barrejaven restes humanes amb productes químics utilitzats en la primera guerra química de la història.

    Estat de la població de Vaux en 1918. França era un pais en runes que necessitava treballadors per a la reconstrucció. Font
    Estat de la població de Vaux en 1918. França era un país en runes que necessitava treballadors per a la reconstrucció. Font

    Entre els emigrants preparats i disposats a estes faenes destacaren els xinesos (arribaren uns 140.000), però també joves de Sella, com és el cas de Ramón Climent Buades. Ell i altres companys del poble, espentats per la mateixa necessitat que hui espenta als emigrants arreu del món, foren testimonis directes dels horrors de la guerra. Alguns inclús, com és el cas dels germans Salvador i Francisco Alemany, acabaren en camps de concentració de les anomenades Potències Centrals.

    figura 1
    Ramón Climent Buades, junt a altres companys a França. Fons fotogràfic de la familia Climent

    A estos joves de Sella, fills d’una època duríssima del nostre passat recent, volem dedicar aquest programa de ràdio i aquesta entrada, amb la que també desitgem convidar-vos a recollir tota la informació disponible sobre els emigrants en la França de la Gran Guerra i de la postguerra. Queda molt per fer… tant que encara no hem pogut esbrinar qui eren aquests germans Alemany. Pot ser eixa carta provinent del Palau Reial de Madrid encara estiga en algún calaix dels seus descendents. Pot ser també hi hagen fotografies…
    Ajudeu-nos a recuperar el seu passat i entre tots lis retrem l’homenatge que es mereixen, cent anys després.
    1307737763305quimicodn
    Per saber-ne més (fons consultades):
    Una bona síntesi il·lustrada: AAVV (2008): La Gran Guerra en imatges. 1914-1918. Fons de l’Archivo General de Palacio. Barcelona: Museu d’Història de Catalunya.
    Sobre la Oficina Pro Cautivos organitzada pel rei Alfons XIII: Pando, J. (2002): Un rey para la esperanza: la España humanitaria de Alfonso XIII en la Gran Guerra. Madrid: Ediciones Temas de Hoy.
    Sobre els camps de presoners dels alemanys al nord de França (regió Nord-Pas de Calais) i altra informació recomanem la web Nord Pas de Calais. Chemins de mémoire 14-18
    A l’exposició virtual Sur le Chemins de la Grande Guerre podreu trobar informació general molt interessant i, en concret, sobre els treballs dels emigrants xinessos.
    Agraïments especials a Amparo Alemany, per les fotos i la informació relativa al seu avi Ramon
    Pablo Giménez Font

  • Carrega més