Notícies de l’Arxiu, núm. 24 (setembre de 2013)

On 2 novembre, 2013 by arxiver
Spread the love

 El Llibret que fa trenta-dos

Setembre és el mes del Llibret de Festes: una publicació anual que a Sella té una gran acollida i que es converteix en molt més que un programa de festes amb recull publicitari i presentacions institucionals. Cada any, el llibre conta amb notables aportacions al nostre patrimoni, amb escrits sobre història, poesia, antropologia o  —simplement— memòria del poble. És també el principal mitjà de divulgació de la cultura escrita a Sella i enguany compleix, en el seu format actual, trenta-dos anys.

Per aquesta raó, el Llibret de 2013 és una publicació especial. Com sempre, ha sigut possible gràcies a la tasca de la Comissió de Festes, i enguany —de nou— cal felicitar especialment a Maria José Mas per la seua excel·lent edició i coordinació.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A continuació presentem les aportacions més destacades d’enguany:

– El pregó que va pronunciar Vicent Garcia i Soriano en les festes de 2012.

– “De quan es cordellava a Sella“, d’Alba Zaragoza Cantó. Un magnífic article on es parla de l’activitat de fer filet d’espart, que a Sella feien especialment xiquets i xiquetes.

– “El darrer roder“, de Lluis Soler. Una narració imaginaria (però realista) al voltant de Pinet i en homenatge a Enric Valor.

– “Club de Pilota Sella, 1983-2013“, on es recullen amb imatges i escrits els trenta anys del nostre Club i un recull d’alguns jugadors de les dècades compreses entre 1920 i 1980.

– “25 anys de Piscina Municipal“, un recull de fotografies sobre la inauguració d’aquesta important infraestructura que trobem a les Saleres.

– “En record del mestre Antonio Mora“, de Pablo Giménez. On s’arrepleguen part de les activitats i troballes fetes per l’Arxiu durant els darrers mesos.

– “La venda del feu de Sella al 1314“, de Vicent Olcina. On es presenta per primera vegada la documentació relativa a l’adquisició de Sella per part dels Olms, fet que l’any vinent compliarà 700 anys (caldrà celebrar-ho!)

– Tanquen aquest recull els poemes de Terry Gifford, Mila, APO i Les Fortetes; i un sentit homenatge a la figura d’Antonio Sirvent, Pilatos.

Tots els articles estan il·lustrats en color i acompanyen a un recull de desenes de fotografies sobre els actes que hi ha desenvolupat la Comissió durant un any. Pràcticament és com si tinguérem un àlbum tot allò que va passar al poble entre els octubres de 2012 i 2013, de manera que amb els anys guanyaran un valor incalculable.

Com veieu, el nostre llibret de festes (que en altres pobles s’anomena més correctament revista o llibre de Festes i és presentat en societat amb la importància que es mereix) conté un ric i variat contingut, amb 15 escrits i nombroses imatges que el converteixen en un referent cultural per a Sella. Els 32 volums publicats fins al moment, ocupen un lloc principal en la biblioteca sellarda.

Nous documents sobre el Cine Avenida

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Publicitat del Cine Avenida, de l'ultima època en la que el regentava l'empresa del sr. Suay, juntament amb el Cine Ideal d'Orxeta i Suyma de Finestrat. Sella era l'últim poble en el que es projectava la pel·lícula, tal i com ens conta Ramón Garcia al programa L'Arxiu de la Memòria de Cabiló Ràdio.

Publicitat del Cine Avenida, de l’última època en què el regentava l’empresa del sr. Suay, juntament amb el cinema Ideal d’Orxeta i Suyma de Finestrat. Sella era l’últim poble en què es projectava la pel·lícula, tal i com ens conta Ramón Garcia en el programa L’Arxiu de la Memòria de Cabiló Ràdio. Fons documental de Sagnon de Dalt

Cine Ideal d'Orxeta, l'únic dels tres que encara queda en peu

Cinema Ideal d’Orxeta, l’únic dels tres que encara queda en peu.

 

3 Responses to “Notícies de l’Arxiu, núm. 24 (setembre de 2013)”

 • Vicent Olcina

  Doncs jo tinc 33 llibrets de festes

  De 1982 a 2013 son 31 anys i 32 volums, més el de 2013, fan un total de 33 llibres

 • Vicent Olcina

  Doncs jo tinc 33 llibrets de festes

  De 1982 a 2013 son 31 anys i 32 volums,

 • Vaja, important apreciació!! són 32 llibrets
  ja ho hem corregit, gràcies. A veure si portes els de l’any 82 i 83, que no els tenim. Estem fotografiant les portades per a tindre-les totes juntes i fer una entrada més endavant

Aneu a la barra d'eines