El prior cartoixà Francesc Zaragozí

On 14 novembre, 2013 by arxiver
Spread the love

Presentem, per primera vegada, la desconeguda trajectòria d’aquest fill de Sella que, durant la segona meitat del segle XVIII, va exercir importants càrrecs eclesiàstics a dos monestirs de València.

Les cartoixes valencianes d’Aracristi (El Puig) i de Valldecrist (Altura) tenen en comú una singularitat relacionada amb un fill de Sella, Francesc Zaragozí.

Els monestirs cartoixans tenen, a grans trets, tres parts definides: l’àmbit de comunicació amb l’exterior, l’àmbit cenobític de vida en comú amb l’àmbit eremític per a l’oració i meditació, i l’àmbit dels germans i la procura. Aquest sellard hi va ser prior de les dues cartoixes. Des de 1769 fins 1771 en la d’Ara Christi, de la qual tenim notícia al llibre d’Honorat Navarro sobre la fundació de la cartoixa d’Ara Christi (1); a la pàgina 184 diu:

“Prior 49 P. don Francisco Zaragoza [profeso de Vall de Christ]

[370] El muy V.P. don Francisco Zaragoza, natural de Sella, arzobispado de Valencia, y profeso de Valdechristo, vino nombrado prior de esta real cartuxa de Ara Christi en la carta capitular del año 1769, la que governó dos años con mucha prudencia. Fue su asistencia al coro grande. Dexó la casa algo empeñada (pero mucho más la encontró). Dexó hechas todas las provisiones, no sólo en abundancia; sí que de ellas se vendó mucha parte, con que se cubrieron los empeños que dexó.

[371] Lámparas. En el año 1769, para el día de la Purísima, se pusieron las lámparas (que havía mandado renovar su antecesor) y las pagó de la administración del venerable don Giner.”

Cartoixa d'Ara Chistri, situada al municipi valencià de El Puig (l'Horta Nord). Font: Viquipèdia

Cartoixa d’Ara Chistri, situada al municipi valencià del Puig (l’Horta Nord). Font: Viquipèdia.

En l’actualitat, la cartoixa és de propietat privada d’una empresa immobiliària que utilitza el monestir com a complex hoteler, esportiu i d’oci.

Continuant amb el relat del llibre, descobrim que a Francesc li fou encomanada la direcció de l’altra cartoixa.

“[372] Apóstoles. Hizo pintar el apostolado y lo colocó en la iglesia en el año 1770, víspera de nuestro padre San Bruno. Pero en este gasto disgustó a muchos de la comunidad. Y en carta capitular del año 1771 le nombraron prior de Valdechristo II 73r”

I si busquem hui amb les noves tecnologies (2), descobrim que Fracesc Zaragozí fou el prior número 89 de la Cartoixa de Valldecrist durant els anys 1771 fins al 1788.

Portalada de l'església major de Vall de Crist. Font: Viquipèdia

Portalada de l’església major de Vall de Crist. Font: Viquipèdia.

En 1835 es produí l’exclaustració per la desatmotització de Mendizábal i en 1844 fou subhastada i venuda per demolir-la i vendre els materials constructius. La destrucció de Valldecrist continuà al llarg del segle XX i hui la cartoixa és de la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló.

Claustre de Sant Jeroni, cartoixa de Valdecrist. Font: Viquipèdia

Claustre de Sant Jeroni, cartoixa de Valdecrist. Font: Viquipèdia.

Vicent Olcina

NOTES:

Villalmanzo Cameno, Jesús (2004): Honorat Navarro: fundació de la cartoixa d’Ara Christi (Fonts històriques valencianes, 16) Editorial: Universitat de València, 264 p.

Viquipèdia: “Cartoixa Valldecrist“.

8 Responses to “El prior cartoixà Francesc Zaragozí”

  • Grow cells grow!!! Evan and Michelle, keeping Zoe in my prayers for you!!! Oh and by the way Evan, we got the test results back on little Zyen (thanks for your help and info), he doesn’t have hlh, he has X-linked agammaglobulinemia… so that takes a load off me!!! Hope you all are doing well… glad to see Zoe is in good spirits!!

  • tak habesh2 la korang nih..kenapa la suka sangat nak pakai baju cenggini..p masa kwen memey ritu sama jer seksi nya..pengapit si memey yg 2org:miera liyana ngan si pelakon stanza,Nur Fathia..herm..atis muda bergetah..Allah kurniakan body bukan utk ditayang cik adik oi,da elok2..apasal tak dijaga..kalo la belakang tuh tumboh jerawat ker bisul ke,korang berani ke nak tunjuk?

  • But here's a hint. Since they're all posted elsewhere on the internet and compiled on this site, you can google the pattern name for ones you like and find the original content on the owner's website. You can bypass Facebook with a little searching.

  • I had have to talk with you here. Which is not something I generally do! I enjoy reading a post which will make people think. Also, thanks for enabling me to comment!

Aneu a la barra d'eines