La Plaça Major al voltant de 1900

On 1 gener, 2014 by arxiver
Spread the love

Presentem un dels descobriments de l’any: una fotografia que, tractada per Jaume Soriano, ens trasllada més d’un segle enrere…

L’any 2013 ha sigut un any molt intens per a l’Arxiu de Sella. Hem treballat de valent per arreplegar, defensar i difondre el nostre patrimoni. Però si tinguérem que destacar alguna cosa, seria amb el recull de fotografies antigues que s’ha fet al llarg de l’any. D’entre totes elles, volem destacar aquesta de la Plaça Major que ens va donar Juan Vicente Asensi (Xoi). La fotografia possiblement va ser pressa per l’orxetà Ángel Llorca al voltant de 1905.

Placa_XIX

La imatge original, en cartró i escanejada a la màxima resolució que ens va ser possible, ha sigut magistralment restaurada i acolorida per Jaume Soriano Sivera (Alfanhuí), que es va prestar a la proposta de l’Arxiu d’aportar un major realisme a aquesta escena quotidiana d’un dels llocs més representatius de Sella. No esperaven que el resultat fora tan encisador.

Fotografia original

Fotografia original, propietat de la familia Asensi i escanejada per l’Arxiu de Sella

Els detalls de la imatge són moltíssims, i encara que aparentment les coses estan iguals, hi ha multitud d’elements cridaners… fixeu-vos en la inexistent “Casa de Maria Carmen”, la casa Abadia, el pis de la Plaça, la façana de l’església abans de lluir-se en els anys 1920, el campanar original, la canalera de l’església, els suports dels fanals del balcó de l’Ajuntament, la reixa i finestra que hui és la porta d’accés a l’Acadèmia, els portons de la finestra del Palau (iguals que en l’actualitat!).. i un llarg etcètera.

Detall_plaça

Amb aquesta imatge volem donar la benvinguda al nou any 2014, destacant la importància que té el fet de recollir, escanejar, inventariar i difondre el ric patrimoni fotogràfic que roman a les nostres cases. Aquestes fotografies, que no tenen per què ser tan antigues i espectaculars com la que hui presentem, ens ajuden a conservar i descobrir la imatge del nostre passat com a poble.

Gràcies a Juan Vicente, gràcies a Jaume i gràcies a totes aquelles persones que han confiat les seues fotografies familiars per a què foren digitalitzades per l’Arxiu de Sella. Encara queda molt per fer, molt per descobrir i moltes coses amb les quals meravellar-nos.

Ajudeu-nos a enriquir l’Arxiu de Sella, un projecte de tots i totes els que estimem Sella. Bon any!

Aneu a la barra d'eines