Defensar l’Abadia

On 18 octubre, 2015 by arxiver
Spread the love

Com ja hem dit en alguna ocasió, a Sella hi hagué un temps perillós, on les armes de foc formaren part de la vida quotidiana dels seus habitants i on, de sobte, el poble podia ser atacat per un grup de roders o per un destacament carlista. És un temps, tot i això, no massa llunyà, doncs estem parlant de la segona meitat del segle XIX, de forma que encara queden algunes evidències d’aquells esdeveniments.

Hui anem a presentar un dels més cridaners: les espitlleres o disparadors que estaven en la Casa Abadia, un dels edificis més antics i desconeguts (i oblidat) de Sella.

Dibujo

Dues espitlleres, a principis del segle XX (detall d’una fotografia d’Àngel Llorca, Arxiu de Sella)

Les espitlleres es troben al segon pis de l’Abadia i, fins fa unes dècades, encara es podien veure a la façana sense que molta gent sabés la seua utilitat. Actualment estan cegades però per dins es troben intactes. Dos apuntaven a la Plaça, defensant tant la porta de l’Abadia com la de l’esglèsia. Després hi han dos més que defenien, sembla, la porta de l’esglèsia que eixia a la Costereta del Cor, avui cegada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les espitlleres de la imatge anterior, vistes des del porxi de l’Abadia. Tot i que estàn cegades amb rejola recent, encara es conserven les portes de fusta per tancar-les.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Espitlleres situades just enfront de la porta de l’església de la Costereta del Cor. La seua grandaria permetia disparar de peu i cap avall, sense perdre visibilitat

També és molt rellevant descobrir tres espitlleres més al pati de l’Abadia, ja que poden representar un senyal que el pati formava part d’un carreró, hui desaparegut, que connectava la Plaça amb el carrer sense eixida que queda darrere, on es trovaba la Casa del Delme (actualment propietat dels Olcina). Tenim altres evidències respecte a l’existència d’aquest carrer que ja us contarem de forma específica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Espitlleres que donaven a l’actual pati de l’Abadia: un antic carreró?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Espitlleres que donen al pati, vistes des de l’interior de l’Abadia

Obviament la utilitat de les espitlleres no era únicament defensar l’Abadia, sinó també la mateixa església, doncs els temples foren objecte de saqueig en alguns pobles, tal com ens conta Manel Arcos en els seus llibres sobre roders al XIX.
En tot cas, no eren les úniques espitlleres dirigides cap a la Plaça. Al carrer Quatre Cantons núm. 13, tot apuntant a l’escala del Cabiló que connecta el carrer Major amb La Plaça, apareixen dues espitlleres més. Al terme també és possible observar-les al mas de Pedaç (Tagarina) i, antigament, a la Rapella dels Senyorets. Segur que hi havia moltíssimes més: corrien temps perillosos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Possibles espitlleres al carrer Quatre Cantons, vistes des de la paret de l’església, a la Plaça Major. Un lloc estratègic on defendre el carrer Major

Pablo Giménez

Aneu a la barra d'eines