L’Ermita de Santa Bàrbara a finals del segle XIX

On 3 desembre, 2015 by arxiver
Spread the love

A finals del segle XIX i principis del XX els germans de Relleu Eduardo y Leopoldo Soler y Pérez realitzaren un conjunt de fotografies del voltant d’Aitana. D’ells és la imatge més antiga que es conserva de Sella (1) i aquesta altra que hui presentem i que ens ofereix una interessant perspectiva de l’Ermita.

Diapositiva3

Publicada a un dels volums de la Geografia del Reino de Valencia (1912-1924), la placa de vidre original encara no s’ha trobat. Els números els hem afegit per cridar l’atenció dels següents elements: 1 – bandera 2 – lloc on actualment es troba el camí de darrere de l’ermita 3 – caseta del Calvari, que encara es conserva 4 – llenç antic del Castell 5 – séquia de Santa Bàrbara, que abastia la bassa del mateix nom.

Hem identificat el lloc exacte des d’on es va prendre la imatge, la qual cosa ens permet comparar l’ermita amb 120 anys de diferència.

ermita

Perspectiva actual, exactament des del lloc on es va prendre la fotografia fa 120 anys. La línia groga representa l’antic camí d’accés des de Santa Bàrbara i que possiblement és un dels camins originals de l’antic castell.

 

Diapositiva4

Lloc exacte on Soler va plantar la seua càmera fotogràfica

Val a dir que, tot i semblar poques les diferencies, aquella Ermita del XIX encara conservava les figures i altars que es cremaren en la Guerra Civil i estava habitada per un ermità, que s’encarregaven de cuidar-la i tocar la campaneta.

En dates com les actuals, segur que també preparaven l’ermita per a rebre les festes de Santa Bàrbara…

 

 

Pablo Giménez

(1) Giménez Font, P. i Pérez Serrano, M.A. (2003): “Una fotografia de 1895”, en Sella en Festes, any 2003.

 

 

Aneu a la barra d'eines