Quan el camí del Peix creuava l’Aitana…

On 27 febrer, 2016 by arxiver
Spread the love

El port de Tudons, l’històric i fonamental pas per creuar la muralla d’Aitana, abans de la construcció de la carretera i amb el camí reial encara funcional. Una fotografia de Leopoldo Soler y Pérez que ens mostra un món rural ramader i agrícola, però on les relacions comercials entre el litoral i l’interior, mitjançant els arriers, era una font de riquesa fonamental per als pobles com Sella.

Els camins sempre han estat les venes del territori. Per ells han transitat, des de fa milers d’anys, persones i mercaderies, exèrcits i nous pobladors, il·lusions i esperances, informació i cultura.

Ara que la recuperació dels anomenats Camins del Peix es posa en marxa, els vells camins tornen novament a unir pobles al voltant d’un bonic projecte de futur. Un projecte que naix del treball del nostre company Miguel Ángel Pérez Serrano (amb la seua investigació sobre el camí que unia La Vila amb Alcoi al seu pas per Relleu) però que recull l’esperit que ens va inculcar una persona molt sàvia i humil: Fernando Cortés Picó, de l’associació Benesit de Relleu.

Fernando, amb el seu projecte Valls i Deixants, va ser el primer a cridar l’atenció sobre el valor històric i patrimonial d’aquesta ruta mil·lenària. Amb els seus escrits i les seues xarrades, és qui ens va obrir els ulls sobre el potencial històric dels nostres camins de muntanya. Gairebé, tot està i tot es deu als camins…

cami_peix_sella

Restes del camí (fletxes blanques), entre Seguró i Villa Serra, on encara es conserva el traçat antic abans d’arribar al port de Tudons. Termes de Sella, Confrides i Alcoleja. Fotografia de 2013.

P. Giménez Font

Agraïments a Pablo Garcia pel suport tècnic

Aneu a la barra d'eines