Una biblioteca per a Sella

On 24 octubre, 2017 by arxiver
Spread the love

En 1926, gràcies a la decidida iniciativa del mestre Antonio Mora, es va formar la primera biblioteca del nostre poble. Alguns d’aquells llibres, proporcionats per las Misiones Pedagógicas, encara sobreviuen com a xicotets tresors d’aquella època en la qual els xiquets i xiquetes de Sella tingueren accés, per primera vegada, al meravellós món dels llibres.

Exemplar donat pel Patronato de Misiones Pedagògicas a la bilioteca de Sella (1930), amb la separata original que acompanyava als llibres

Un d’aquests xiquets era Pepe Ibáñez Cerdà, nascut a 1913, que anys després es convertiria en un dels bibliotecaris més importants que ha donat aquest país. Entre els seus treballs cal destacar haver estat secretari de la Biblioteca Nacional i director de la Biblioteca Hispánica -dues de les biblioteques més importants de la llengua espanyola- fins a la seua jubilació en 1983.

El mestre Antonio Mora i el bibliotecari José Ibáñez Cerdà

A finals de la dècada de 1990, poc abans de la mort d’Ibàñez, es va obrir la biblioteca municipal en el Grupo escolar Server-Mora, convertint-se en alguna cosa més que una simple aula de lectura: allò era un centre de reunió per als joves, un lloc on anar a estudiar, on connectar-se a internet i on aprendre informàtica. Va funcionar fins a 2013, quan va tancar les seues portes definitivament. Després es va inundar dos vegades i les instal·lacions es varen reconvertir en aules del col·legi.

Durant l’últim any s’ha fet un gran esforç, per part de l’Ajuntament i d’un nodrit grup de voluntaris, per a tornar a organitzar la biblioteca. En els últims mesos ja ha funcionat com una xicoteta aula de cultura: s’han organitzat reunions, jornades, concerts, presentació de llibres i monòlegs.

Ara només calia tornar a obrir la biblioteca i, per fi, eixe dia ha arribat!

Hui, Dia Internacional de les Biblioteques (en record de la destrucció de la biblioteca de Sarajevo en 1992) anunciem la reobertura de la “Biblioteca municipal José Ibáñez Cerdà” per al proper dilluns 30 d’octubre. El seu horari serà els dilluns i dijous de 17:00 a 19:00, combinat amb els distints actes culturals que seguisquen fent-se al llarg de l’any.

A poc a poc anirem dotant-la de més continguts i ordinadors i el diumenge 19 de novembre la inaugurarem oficialment amb la família Ibáñez Cerdà.

Ara sí! Ens veiem a la Biblio!

Alguns dels actes culturals que ha acollit la biblioteca als últims mesos

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines