La Cova del Moneder

Spread the love

És una de les coves més amagades del terme de Sella i es localitza en el mateix crestall dels Castellets, al barranc del Xarquer. Allà on sembla que ningú hi podia arribar, els pastors la feien utilitzar per tancar i sestejar el seu ramat.

El mas de Moèlem amb els Castellets enfront. En un d’aquells resingles es troba la cova del Moneder. Any 2007

La visitarem en l’estiu de 2007, guiats amb perícia per Andreu Giner, i allà dalt trobarem una cova de dimensions importants, amb dues o tres sales i una gran diversitat de concrecions calcàries produïdes pel degoteig de l’aigua durant milers d’anys. La vista del barranc de Xarquer, amb Moèlem, el Cireret o Tafarmaig vigilats per la Penya i el Diví era colpidora.

Vistes des de l’entrada de la cova (agost de 2007)
Entrada a la cova (agost de 2007)
Detall d’una de les sales (agost de 2007)

A la tornada, entrevistarem a Amparo Batiste, que habitava de xicoteta a Moèlem i va pujar dues vegades a la cova. En el tram final del trajecte recordava com havia de pujar per les penyes “agarrada als fleixos”, tal com tinguèrem que fer nosaltres. També ens va deixar uns bonics versos que recitaven els maseros a principis del segle passat:

Fenoll de Secretari

guixonetes de Sacarés

i les xiques guapes

a la Cova del Moneder

Amparo, de tertúlia amb amigues i veïnes del carrer Jesús, una vesprada de l’estiu de 2007

 

A la memòria de les dones màgiques del carrer Jesús, per tantes històries sentides

Pablo Giménez