Els ponts de Sella

On 16 setembre, 2018 by arxiver
Spread the love

A causa de la nostra esquerpa orografia, els camins i carreteres del nostre terme han hagut de superar rius i barrancs amb la construcció de ponts. Alguns poden tindre un origen que s’enfonsa en els segles. La gran majoria encara són peces fonamentals per al trànsit, a peu o en vehicles, de molts dels d’habitants i visitants de Sella. Ací teniu alguns exemples:

Pont de l’Alcàntera (Barranc de l’Arc)

Pel seu topònim (Alcàntera vol dir, en àrab, “el pont”), estem davant d’un dels ponts més antics de Sella. Històricament formava part del camí reial de Benimantell, que connectava Sella amb la vall de Guadalest pel Portet de l’Arc i amb Polop-Callosa i la costa d’Altea pel barranc de Gulapdar. Els masos del voltant mantenen el topònim valencià (El Pont de la Carinya, El Pont de la Tia Clara). Es fa servir també d’aqüeducte per al rec del marge dret de la font de l’Alcàntera i va ser ampliat per al pas de carruatges o cotxes.

Pont de l’Alcàntera, aigües avall (any 2011, fotografia de l’Arxiu de Sella)

A la imatge s’aprecia l’ampliació i es pot intuir la que podria ser l’amplaria del pont original (Arxiu de Sella)

Pont de l’Arc del tio Justo (Barranc de l’Arc)

És un pontet -tal vegada d’us particular- amagat en el fons del riu i que permetia accedir des del camí reial (marge esquerre) a l’Ombria del Bosquet (marge dret). Cal pensar que quan sortia la Font de l’Arc, travessar el riu era una operació molt costosa i de vegades impossible a causa del cabdal que podia portar el riu. En 2007 una crescuda el va tombar parcialment.

Fotografia de l’any 2004 (L’Arxiu de Sella)

Danys provocats per la forta crescuda de la Font de l’Arc en 2007 (L’Arxiu de Sella)

 

Pont Vell (Riu de les Voltes)

El principal pont de Sella fins començaments del segle XX, permetia l’accés al nucli urbà des del Turrumpero i se situava tocant el Molí Vell. En un moment indeterminat va ser ampliat, com pot veure’s des de baix, amb una segona volta en la qual encara s’aprecia la cimbra de canyís. En 1998 va ser restaurat per la Barraca els Sellers, aprofitant un programa VOLCAM (Voluntariat ambiental de la CAM).

El pont Vell juntament a les cacaus del molí. Any 2018

El pont després de la neteja i restauració de 1998 (J. Santamaria)

Pont de Les Voltes o de la Carretera

El pont més important i de major envergadura és també el pont més jove, encara que enguany acompleix un segle de vida. Amb l’acabament de la “Carretera de Villajoyosa al Barranco de la Batalla”, a la dècades de 1910 i 1920 es va construir aquesta gran obra, juntament amb la carretera que donava accés a carruatges i vehicles a motor al nucli urbà de Sella. Amb ell arribava la Modernitat…

Any 2018

Pedrera d’on es va extraure el material per fer el pont, a prop del Pla dels Lloses

 

Pablo Giménez Font

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines