El Fons Ramón García Alemany

Spread the love

Per a l’Arxiu de Sella, 2021 està convertint-se en un any clau per a la tasca pendent d’organització i classificació dels fons documentals i fotogràfics arreplegats durant una dècada, des que en octubre de 2011 iniciarem este projecte cultural.
Una de les millors notícies dels últims mesos ha estat la donació, per a la seua digitalització, dels documents personals de Ramon Garcia Alemany, Ramon de Maurícia, (Sella, 1930-2018) conegut, especialment, pel seu treball com a projeccionista del cine Avenida durant quasi trenta anys. 

Ramon va ser el protagonista, en 2014, del programa de ràdio L’Arxiu de la Memòria sobre el cinema-teatre Avenida i gran part dels seus materials, pertanyents a una primera donació, formaren la mostra expositiva sobre el cine que vam fer a la plaça la Setmana Cultural de 2019.

Enguany el seu fill Jaume Tomàs ha volgut compartir amb nosaltres la resta de documents de son pare, per a la seua digitalització i salvaguarda per a la història de Sella. Després d’uns mesos de treball, li hem tornat els originals inventariats i classificats mentre que a l’arxiu s’ha quedat una còpia digital de cada document. Alguns documents han sigut, també, transcrits per a afavorir la seua lectura. Un treball molt laboriós que ha realitzat Albert Rubio.

Entrada del cine, en la seua etapa amb Bruno Lloret com a empresari

El fons compta amb més de 200 documents de diferent signe: correspondència personal, rebuts de tota mena, quaderns escolars, documents del servei militar, algunes fotografies, etc. La documentació comprén el període entre 1888 i 1974, predominant els papers de les dècades de 1940 a 1960. Destaquen rebuts de la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos, altres rebuts municipals per distints servicis que començaven en aquell moment (clavegueram, electricitat, aigua potable), loteries i rifes del poble, correspondència amb familiars de l’Alger o València, i altres que ja hem descrit en entrades anteriors, com els testimonis sobre la caiguda d’un llamp al carrer la Font o els apunts manuscrits de 1888 atribuïbles a Francisco Alemany Cerdà, amb cobles de l’Aurora.

Però, sobretot, destaquen els documents sobre el cinema Avenida, amb entrades, llistats de pel·lícules, catàlegs de material cinematogràfic i una extraordinària col·lecció de 83 cartells i programes de mà.

Exemple de programa de mà amb segell del cinema
Llistat de pel·lícules projectades des de març fins a agost de 1967

Per acabar, voldrien manifestar el nostre sincer agraïment a Jaume Tomàs Garcia, que amb la seua generositat aconsegueix salvaguardar la documentació familiar i professional, fent que la memòria de son pare Ramon i el Cine Avenida perdure per a les properes generacions de Sella.

Papereta de loteria de l’espardenyeria de José Tomás García Agulló, amb segell del comerç en l’angle superior esquerre

PGF