Una notaria al Racó Ample

On 16 agost, 2021 by arxiver
Spread the love

Isidro Soler, “L’Escrivà” va arribar ben matí al Racó Ample amb la seua burreta i la companya del seu germà Leopoldo i José Agulló. Tots tres eren de Relleu i solien fer este viatge, de tant en tant, pel camí reial que unia Sella amb Relleu. En la fita de terme, l’Escrivà va plantar una tauleta i tots els objectes necessaris per al funcionament de la seua notaria mòbil. Perquè Isidro Soler era el notari de Relleu i Sella, encara que la majoria de les faenes com a notari del poble de Sella les feia precisament allí, al Racó Ample, on fiten els dos termes i per on, en aquells anys del segle XIX, hi havia un tràfec important de persones i cavalleries que anaven d’un poble a l’altre.

Era un 23 de setembre de 1861 quan, ja establerta la senzilla notaria, arribaren de Sella els germans Vicente i Ramón Giner Garcia (que havia vingut de Sant Vicent, on residia) junt amb els seus cunyats José Santonja i José Selles Vidal, com a representant de les seues dones Josefa i Maria, germanes dels primers.

La raó d’ajuntar a estos set hòmens en aquell indret on el Puigcampana s’albira imponent, no era altra que certificar la venda de la casa familiar, situada a la “calle del trinquet de la villa de Sella” al seu germà Pasqual Giner. Com que ningú els presents sabia escriure ni signar, Leopoldo Soler va fer de testimoni i va signar per ells.

El Racó Ample, travessat pel camí reial que uneix Sella i Relleu i on fiten els dos termes (Arxiu de Sella)

Aquest fet singular va ser molt habitual en l’època, ja que Isidro Soler va ser notari de Sella entre 1854 i 1868, any en el qual va ser substituït per Juan Bautista Guardiola, que va fer una notaria en Sella. Soler va mantenir la seua notaria en Relleu fins a 1910 i va ser un dels personatges fonamentals dels nostres pobles en la segona meitat del XIX. Els llibres que recullen els seus protocols de Sella (11 volums), junt amb els de Guardiola (6 volums), es troben custodiats a eixe veritable temple de la història comarcal que és l’Arxiu Municipal de La Vila Joiosa.

Signatura notarial d’isidro Soler (Arxiu de Sella)

El document que exposem ací forma part del Fons “Vicent Ivorra Solbes, l’apunyalà” que actualment es troba organitzant i catalogant per a l’Arxiu el nostre company Albert Rubio, que ha transcrit alguns documents, com ara la present escriptura. El document és fruit d’una donació del propi Albert i permet verificar aquella història que ens contaven els vells de quan l’escrivà plantava la tauleta al Racó Ample …

Pablo Giménez Font

Mes informació sobre la notaría a Sella (escrits de 2013 i 2014):

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines