81 anys després no tenim “Novena” a Sella

On 30 març, 2020 by arxiver
Spread the love

Dilluns 30 de març de 2020. Segons el cicle anual de la litúrgia catòlica hui és Dilluns de Passió. La Setmana Santa ve precedida per l’anomenada Setmana de Passió, que inclou el Divendres de Dolors, el Dissabte de Passió (no confondre amb Dissabte Sant, una setmana posterior) i que culmina amb el Diumenge de Rams.

Estem per tant, en el primer dia de la Setmana de Passió i deuríem estar en el tercer dia de Novena a Sella. Dissabte passat deuria haver començat, com tots els anys des de fa 81, el Septenari en honor a la Mare de Déu dels Dolors. Hui estaríem cantant les melodies i gojos corresponents a la tercera nit. Però, com sabeu, enguany no podrà ser. Enguany no se celebrarà el Septenari (La Novena com diem popularment). Un Septenari que s’ha realitzat de manera ininterrompuda des de l’any 1940. Enguany no escoltarem cantar “La madre llena” ni les respostes de tota la gent als solos del cor com han fet algunes persones pràcticament des de que les seues mares i pares les portaven de ben menudetes o menudets. Allò eren altres temps.

Volem compartir dos entrades en aquest blog referents al Septenari: La Novena de la Mare de Déu dels Dolors: un patrimoni musical del nostre poble (2016)

I a les gravacions realitzades per a la Fonoteca de Materials als anys 1985: Sella i la Fonoteca de Materials (2018) i Notícies de l’Arxiu núm. 17 (2013)

Gravació de la Fonoteca de Materials (Generalitat Valenciana). Enregistrada Any 1985 (TALLERS DE MÚSICA POPULAR VOL. XIV).
Veus d’Arturo Català, José Celestino, Antonio García, José Cantó, Juan Santamaría i Miguel Santamaría


Ja ens va advertir un habitual cantant, als pocs dies de començar l’any, que enguany era any bixest…amb tot el que això suposa, je je…No pensàvem que es complicaria tant la cosa. Tots junts superarem estos moments complicats i d’ací un any, si Déu vol, estarem tots junts cantant més fort que mai. Les veus ompliran l’Església i els cors dels allí presents. I serà segur més emocionant, perquè aquest fet històric ens fa recapacitar també en aquelles coses que tenim i que no apreciem ni valorem fins que deixem de tindre-les per qualsevol circumstància. Que així siga. Tot anirà bé.

David Mas Català

Gravació de la Fonoteca de Materials (Generalitat Valenciana). Enregistrada Any 1985 (TALLERS DE MÚSICA POPULAR VOL. XIV).
Veus principals d’Arturo Català, José Celestino, Antonio García, José Cantó, Juan Santamaría i Miguel Santamaría, amb cor de dones de Sella.

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines