Connecta’t: 4.Control Parental

Hui a Connecta’t vos parlem sobre eixos programes que s’instal·len per a supervisar l’ús que fan els més menuts de la casa d’Internet. Son els programes de control parental:

Connecta’t: 4.Control parental

Si punxes en llegir més, tindràs molta més informació sobre el que es conta al programa.

En aquestos darrers anys Internet i les noves tecnologies s’han fet algo quotidià i gastat per molta gent en el dia a dia, però sobre tot els menuts es mouen per aquest mon com a peix a l’aigua.  Es per això que es denominen Nadius Digitals perquè des de que han nascut, l’ordinador, Internet, els telèfons mòbils i la resta de aparells digitals formen part del seu entorn natural i han crescut aprenent a manejar-los  igual que si fos un televisor o la resta d’aparells domèstics. Moltes vegades  saben més de Internet, ordinadors i xarxes socials que els  pares, encara que de vegades ens costa i ens avergonyeix un poc reconèixer-ho.

Però …  com han aprés els menuts a gastar tots estos mitjos si els pares no els hem ensenyat i en el col·legi tampoc. Doncs han aprés soles, son autodidactes en aquest mon i això te el seu perill. Que sabien gastar un ordinador o moure’s per Internet o gastar  un telèfon mòbil no vol dir que ho sabien fer de manera segura.  Que passaria si a un nen  només aprèn a caminar el  deixaren sol per el carrer? Segurament acabaria baix les rodes d’algun vehicle. Doncs a Internet el més probable es que passe el mateix i acaben víctimes de qualsevol  abús, estafa o perill que haver-ne hi han i molts a la xarxa i principalment per a un públic tan poc conscient dels riscos i perills com son els menuts.

Com a pares, tutors, educadors, que podem fer per a evitar aquest desenllaç i que els nostres menuts aprengen a gastar aquestes eines de la manera més segura possible? 3 son els pilars en que podem ajudar-nos  per a aquesta tasca:

1)    Formació i informació. Implicar i conscienciar a pares, famílies, escoles  per a que estiguen  formats o al menys informats  en aquestes matèries.  Formar als menuts també de la mateixa manera que se’ls forma en altres aspectes  de la vida quotidiana com seguretat vial.

2)    Legislació. Encara que les lleis no van al mateix ritme que les noves tecnologies, hi ha legislació aplicable a estes matèries per a fer més segur el seu us. Aquesta legislació deuria ser aplicada per les empreses i organismes encarregats de desenvolupar i mantindre programes, llocs web, xarxes socials que deuen complir les normatives per a protegir als menors.

3)    Tecnologia. Saber que hi ha programes i eines que ens permeten controlar i regular l’ús que els menuts fan de les noves tecnologies a casa o espais públics com biblioteques o escoles. Entre esta tecnologia trobem els programes de Control Parental.

D’aquestos últims anem a conèixer un poc més en el programa de hui. Que es un programa de Control Parental? Son aplicacions informàtiques que tenen la capacitat de controlar i/o limitar l’accés i l’ús que els menors fan de l’ordinador i de Internet.  Hi ha diferents tipus de programes de Control Parental:

  • Eines de control i filtrat de continguts web.

Programes que  bloquegen l’accés a continguts considerats il·legals o nocius. Es gasten diferents tècniques de filtrat: per llistes blanques (webs permeses) o negres (webs no permeses), filtrat per paraules clau que apareguen en les webs, per imatges incloses en una web, per etiquetat i classificació de continguts (classificats per el propietari/desenvolupador de la web).

  • Eines per a regular el temps de connexió a Internet.

Permeten regular quantes hores al dia es connecten els menors a Internet, els dies de la setmana el temps de connexió, etc … en definitiva educar en els hàbits d’us de Internet

  • Eines per a enregistrar els llocs web visitats.

Aquestos programes no bloquegen l’accés a cap web però enregistren aquelles pàgines web accedides des de l’ordinador per tal de dur un seguiment i supervisió per els pares de les webs visitades per els seus fills.

 Les últimes versions dels Sistemes operatius ja incorporen funcionalitats de control parental. Per exemple Windows 7 te utilitats per a limitar el temps de connexió a Internet, classificació i bloqueig de jocs i programes específics (missatgeria, correu…)

De la mateixa manera els navegadors també van incorporant algunes d’aquestes utilitats com es el cas del Assessor de Continguts del que disposa l’Internet Explorer a partir de la versió 6. Altres programes que cada vegada més incorporen utilitats d’aquest tipus son els antivirus, com es el cas del Nod32 Antivirus.

Com podeu vorer no cal  recórrer a cars programes específics per a poder utilitzar eines de Control Parental perquè de segur que ja tenim en el nostre ordinador alguna de les funcionalitats esmentades abans. Si alguna vegada heu provat alguna d’aquestes ferramentes, segurament coincidireu en afirmar que no  sempre son senzilles d’utilitzar i configurar, son prou poc intuïtives i complicades. Tot i açò no devem descuidar la seguretat dels menors per  aquest motiu i sempre podem recórrer a professionals que en poden orientar o prestar aquest servici de la mateixa forma que recorrem també a professionals per a posar el nostre vehicle a punt i circular segurs. Mai devem menysprear els riscos de la xarxa i fonamentalment quan parlem de menors tenim l’obligació com a pares, tutors i educadors de protegir i proporcionar-los un entorn segur .

Paqui Galiana 

 

Enllaços d’interés:

–  ¿Tienes hijos y aun no sabes que son las herramients de control parental?
http://www.asalvo.net/inc/noticias/vernoticias.php?id=554
– Herramientas de control parental II.
http://www.asalvo.net/inc/noticias/vernoticias.php?id=598
– Configurar el control parental en Windows 7. http://support.microsoft.com/kb/975301/es
– Gastar el Asesor de Contigut de l’internet explorer.
http://windows.microsoft.com/es-es/windows7/using-content-advisor-to-help-block-inappropriate-web-content

 

Aneu a la barra d'eines