L’arxiu de la memòria: Antonio Mora, la revolució a l’escola

L’arxiu de la memòria: Antonio Mora, la revolució a l’escola

Antonio Mora Paredes fou el mestre de l’escola de xiquets de Sella durant més de 20 anys, on va arribar en 1926.

Els seus mètodes d’ensenyament, vinculats a la Institución Libre de Enseñanza, representaren una autèntica revolució en una escola unitaria on convivien més de 70 xiquets de totes les edats en la mateixa aula. Amb el seu treball, Mora va deixar una emprempta inesborrable en varies generacions de xiquets. Fou també el fundador de la primera biblioteca de Sella i el col·legi actual porta el seu nom, junt al del mestre Andrés Server.
En aquest programa volem recuperar la figura d’aquest mestre, de la ma del testimoni del seu alumne Pepito Pérez Soler i dels informes escrits entre 1926 i 1934, llegits per Vicent García Soriano.


L’arxiu de la memòria: 4. Antonio Mora


Quant a l'autor

radio editor

13 Comentaris fins ara

facebook_jaimesellaagostPublicat al6:15 pm - jul. 5, 2013

Gran mestre, gran home i gran reportatge el vostre sobre la seua figura. Mon pare i els meus tios m’havien parlat moltes vegades d’ell i en feien referència sempre que calia a la seua figura. Si WERTSSSS i CATALÀSSS conegueren estes històries de l’ensenyament rural mai proposarien fer que desaparegueren, i vosaltres, els veïns dels pobles, amb tot el suport que se vos puga donar no ho haurem de consentir. Enhorabona!

amparoPublicat al6:59 pm - jul. 5, 2013

Enhorabona a tots els que heu fet possible este JOIA de programa. Cabiló Ràdio a l’igual que el mestre Mora és de les millors coses que li han passat al poble de Sella.

Per altra part dir que, és per a mi tota una satisfacció (i em consta que per als meus dos fills també ) haver pogut completar tot el nostre ensenyament bàsic al col-legi Server Mora de Sella;
Tot un orgull que el Server Mora aparega en els nostres Currículums.

Stephen GreenPublicat al9:29 am - jul. 9, 2013

Gracies Cabilóràdio i l´Arxiu: Jo, com profesor de tota la vida, m´agrada molt escoltar aquestes històries de la tradició de l’educació liberal a Europa. Enhorabuena!

Francisco Javier MoraPublicat al9:43 am - jul. 10, 2013

Mil gracias por este homenaje a la figura de mi abuelo y a toda la gente que ha reconocido su labor. Mil gracias a ese pueblo al que tanto queremos.

Gonzalo MoraPublicat al11:53 am - març 3, 2016

Muchas gracias por este fabuloso programa dedicada a la figura de mi abuelo Antonio Mora Paredes.
Soy su nieto más pequeño, no tuve la posibilidad de conocer a mi abuelo en vida porque nací tres años después de su muerte. Por ello considero que la memoria histórica es tan importante. Conozco la vida de mi abuelo a través de lo que me cuenta mi familia y he podido ver su escritos, sus pinturas y fotografías, pero nunca había podido escuchar el testimonio vivo de otras personas como el de un alumno suyo al que habéis entrevistado.
Para mí esto tiene un incalculable valor, porque forma parte de la historia familiar y al mismo tiempo es parte de la historia de un tiempo, de un pueblo y de una profesión que muy bellamente habéis recogido para que no se pierda.
De todo corazón, muchas gracias.

S'han tancat els comentaris.