arxiver

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 9 anys, 9 mesos

    MiniaturaNovetats bibliogràfiques
    Recentment s’ha presentat l’últim número de Sarrià, la revista d’investigació i assaig de la Marina Baixa, que publica l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa (AEMaBa) En aquest número […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 9 anys, 9 mesos

    MiniaturaTot i que encara és coneguda per molta gent gran i que està arreplegada per Natividad Martínez Llorens en l’Antigor a Sella (1), aquesta lletra alternativa i jocosa del cant de l’Aurora no es conservava en la seua […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 9 anys, 10 mesos

    MiniaturaAmb aquest estudi volem reivindicar el valor patrimonial d’un lloc oblidat però molt important en el nostre passat recent. Allí descansen eternament molts dels nostres avantpassats.
    És un dels llocs més ignorats […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 9 anys, 10 mesos

    MiniaturaFa tot just 40 anys, l’any de la mort del dictador Franco, Sella era encara un poble principalment agrícola. No obstant això, les coses havien començat a canviar: cada vegada menys gent es dedicava a l’agricultura […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 9 anys, 10 mesos

    MiniaturaTejidos Soler fou una tenda de teixits, roba, joguets i regals que va funcionar en Sella -al carrer Major primer i després a la Plaça- durant quasi 40 anys. Els seus propietaris, Vicent Soler Carreró (fill) i […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 9 anys, 11 mesos

    MiniaturaAmb aquest article d’advertiment sobre l’estat de les restes més antigues del castell almohade de Sella, ens unim a la celebració de les festes de Santa Bàrbara, a qui està consagrada l’ermita que acull dit […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys

    MiniaturaDurant l’humit any de 2007 la Cova del Teular, localitzada en un tossal en la confluència del barranc de l’Almussent amb el riu de Sella, es va enfonsar sobtadament. Poc abans, alguns membres de l’Arxiu l’havien […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys

    MiniaturaDes de fa uns anys estem investigant al voltant d’aquesta mostra arquitectònica del Renaixement a Sella. Una joia del nostre passat que, malgrat tot, ha passat prou desapercebuda per a la majoria del poble. Ací […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys

    MiniaturaNovetats bibliogràfiques
    A les darreres setmanes, cal destacar l’aparició de dos noves publicacions a Sella que aporten noves i interessants dades sobre la nostra història i patrimoni.
    La primera d’elles és el […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 1 mes

    Miniatura
    Juanita Pastor Cortés, més coneguda com a Nita del Carmen, és la protagonista del nostre últim programa de
    l’Arxiu de la Memòria, a Cabiló Ràdio. Reconeguda supervedette alacantina de les dècades de 1940 i 1950, […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 2 mesos

    MiniaturaL’Arxiu de Sella avança part del text que apareixerà, en versió ampliada, al Llibre de Festes de Sella 2014. Es tracta d’una informació inèdita i molt important, descoberta per Vicent Olcina en la seua impagable […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 3 mesos

    XIX Fira de Mostres i Cultura Mediterrània
    “Personatges de la Marina Baixa. Segle XIX”. És el titol de l’exposició amb la que, un any més (i ja van quatre), l’Arxiu col·labora amb la XIX Fira de Mostres i Cultura Mediterrània de Sella. L’exposició va ser elaborada per l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa, i des de l’Arxiu vam participar amb la redacció de la fitxa d’Antonio Giner, a qui hem dedicat les últimes entrades d’aquest blog.
    Aci teniu una breu memòria gràfica de l’esdeveniment

    cartell_expo14
    Cartell oficial de l’exposició de l’Arxiu per a la XIX Fira de Mostres

    L’exposició ha estat realitzada per l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa, amb la col·laboració de la Diputació d’Alacant (I.E.C Juan Gil-Albert) (Fot. Arxiu de Sella)

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    L’exposició consta de 36 biografies de personatges destacats de La Vila, Altea, Relleu, Callosa, Tàrbena, Benidorm, Castell de Guadalest o Sella, entre altres pobles (Fot. Arxiu de Sella)

    Des de l’Arxiu, vam col·laborar en la redacció de la fitxa d’Antonio Giner Cerdà, el “senyor Toni” (1823-1873) (Fot. Arxiu de Sella)

    També vam fer l’experiment de convertir el carrer de l’Àngel, on està la nostra seu, en un senzill auditori, doncs vam aprofitar l’esdeveniment de la Fira per organitzar allí dos actes. El dissabte, el nostre company Josep Garcia Sebastià va presentar Per un moment tot m’ha fet por, un recull de contes de por escrits per Jaume Silvestre, autor molt vinculat a Sella. Com podeu comprovar, la convocatòria va ser tot un èxit.

    Moments abans de començar l’acte, que es va celebrar a les portes de l’exposició, a la casa de l’Estanc (Fot. Arxiu de Sella)

    Josep Garcia junt amb l'autor, Jaume Silvestre
    Josep Garcia junt amb l’autor, Jaume Silvestre, al bell mig del carrer de l’Àngel (Fot. Arxiu de Sella)

    Públic assistent el dissabte per la vesprada
    Públic assistent el dissabte per la vesprada (Fot. Arxiu de Sella)

    Animats per l’èxit, el diumenge al matí celebrarem una xarrada sobre el llibre Quan els trabucs refilaven, amb la presència del seu autor, l’escriptor Manel Arcos i la presentació de Pablo Giménez. Manel és el major especialista en l’estudi del fenomen del bandolerisme al País Valencià, i va ser tot un plaer escoltar-lo i mostrar-li alguns indrets singulars del nostre poble.

    Pablo Giménez i l'escriptor Manel Arcos
    Pablo Giménez i l’escriptor Manel Arcos (Fot. Arxiu de Sella)

    Arcos exposa la seua investigació davant el nombrós públic assistent
    Arcos dissertant davant els seus llibres i el nombrós públic assistent (Fot. Arxiu de Sella)

    Coincidint amb la visita de Manel Arcos, vam conéixer de l’existència d’esta arma, trobada a Sella. Una de tantes que s’amagaven i encara s’amaguen a les velles cases del poble i que ens parlen d’un passat de violència i enfrontaments, on els roders i els cacics foren personatges destacats del segle XIX.

    Pistolí de la primera meitat del segle XIX trobat a Sella. Col·lecció particular
    Pistolí de la primera meitat del segle XIX trobat a Sella. Col·lecció particular (Fot. Arxiu de Sella)

    Només ens queda, per finalitzar, agrair a tota la gent que ens ha acompanyat aquests dies, en especial a Manel Arcos i Jaume Silvestre. I com no, als membres de la Comissió de Festes 2014. La Fira ha estat un èxit. I nosaltres contens d’haver pogut col·laborar un any més.

    Fira-de-Mostres

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 3 mesos

    MiniaturaAgustí Galiana ens aporta novetats molt importants sobre la detenció de Pantaleón Boné a Sella el 1844 i la participació, ara confirmada amb documents, del senyor Toni, juntament amb desenes de sellards implicats […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 3 mesos

    Descobrim l’estació d’aforament que va permetre mesurar el cabal del Riu de Sella a principis del segle XX. Les seues runes descansen al fons de l’actual pantà de l’Amadorio
    Des de la segona meitat del segle XIX, es va iniciar a Espanya una decidida politica reformista que pretenia transformar l’estructura productiva del pais, mitjançant la construcció d’obres públiques i l’aprofitament eficient i intensiu de l’aigua.
    Tot i això, per a assolir este objectiu calia, primerament, conéixer la quantitat d’aigua que circulava pels rius espanyols i el seu repartiment estacional. D’aquesta forma, en 1903 es va crear el servei d’aforaments en Espanya, que va consistir en una xarxa pública d’observació que emprava unes estacions dotades d’un limnómetre per a mesurar el cabal diari (m3/seg) i l’altura o nivell de l’aigua, determinant així el règim dels rius.

    Exemple de limnòmetre i caseta on quedava instalat
    Exemple de limnòmetre i caseta on quedava instalat l’aparell. L’estació d’aforament es situava en un punt estratègic i disposava d’unes plataformes per a afavorir el mesurament del cabal

    Progressivament la xarxa es va densificar i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va instalar, entre 1911 i 1913, dos estacions d’aforament  per als rius Sella i Amadorio, que funcionaren durant uns 25 anys.
    Les estacions es trovaben en la confluència dels dos rius a Orxeta, a la cua de l’actual pantà de l’Amadorio i baix dels dos ponts que els creuen. La sequera que estem patint ha fet baixar el nivell de les aigues del pantà, permetent-nos visitar les restes d’estes estacions, que foren abandonades al voltant de 1945, quan començaren les obres del pantà.

    Estació d'aforament del riu Amadorio, situada baix del pont antic de la carretera. Font de la imatge superior: Mateu et al. 2012 (CHJ)
    Estació d’aforament del riu Amadorio, situada baix del pont antic de la carretera. Font de la imatge superior: Mateu et al. 2012 (CHJ)

    Estació d'aforament del riu de Sella, situada baix de l'actual pont de la carretera. Font de la imatge antiga: Mateu et al. 2012 (CHJ)
    Estació d’aforament del riu de Sella, situada baix de l’actual pont de la carretera. Font de la imatge antiga: Mateu et al. 2012 (CHJ)

    L’estació del riu de Sella, que entre 1911 i 1914 es va anomenar oficialment “E.A. Peñas del Molino” (per la proximitat del moli d’Orxeta) va ser destruida per la construcció del pont, als anys 1950-60, però ens ha deixat un registre  històric del comportament del nostre riu de gran valua.

    Hidrograma del riu de Sella, a partir de les dades de l'estació d'aforament. Modificat de Quereda (1978)
    Hidrograma del riu de Sella, a partir de les dades de l’estació d’aforament. Modificat de Quereda (1978)

    Cal destacar, per a finalitzar, que en aquells anys l’aigua del riu s’aprofitava fins l’última gota, per a regar les hortetes que s’establien des de Tudons o el Comptador, a la capçalera, fins les grans hortes de Sella i Orxeta. Els cinc molins que funcionaven en aquella època també alteraven el règim natural del riu i, finalment, cal tindre en compte que en eixa època ja funcionava el bombejament de la Font de l’Arc, a la que se li treien 30 l/seg que s’avocaben al riu fins 1968, any en el que es paralitzaren els bombejos (per a fer-nos una idea, la Font Major sol traure un 16 l/seg.).
    Hui, que quasi no es rega, deuria de circular més aigua que abans, però també és cert que el nostre consum és d’uns 150 litres per persona i dia, xifra molt allunyada de la primera meitat del segle XX…
     

    Referències:

    1) Mateu, J.F., Ruiz, J.M. y Portugués, I. (2012): Desarrollo del servicios de aforos en España. La red de estaciones de la Confederación Hidrográfica del Júcar, Valencia, CHJ.

    (2) Quereda, J. (1978): Comarca de La Marina (Alicante). Estudio de Geografía Regional, Alacant, Diputación Provincial de Alicante.
    Pablo Giménez Font
    A la salut de Marc Llinares, per la seua prometedora carrera com a historiador

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 4 mesos

     Carlistes en Sella
    El últim programa de l’Arxiu de la Memòria, a Cabiló Ràdio, l’hem dedicat a rescatar de l’oblit aquest moviment polític sorgit al convuls segle XIX que, amb un marcat caràcter antiliberal, va provocar tres guerres civils a Espanya. L’última d’elles, desenvolupada entre 1872 i 1876, es va deixar sentir a les nostres terres, on els Carlistes o Carlins desenvoluparen una guerra de guerrilles que va sembrar la por i la inseguretat per tot arreu. Com en totes les guerres civils, a Sella hagué partidaris (es parla del Comité Carlista de Sella) i contraris (encapçalats per l’alcalde Toni Giner) d’un bàndo o l’altre ; però, certament, es va tractar de l’última ocasió en la qual el poble es va veure obligat a defensar-se amb les armes de l’atac d’una facció provinent de Relleu.

    general carlista 1875_a_canovas
    General Carlista en 1875, dibuixat per Alfonso Cánovas

    Malgrat tot, quasi no hem trobat documentació ni referencies a aquests fets, a excepció de la premsa històrica. I tampoc memòria oral. Tan sols els més majors recorden algun familiar carlin, com podrem sentir al programa amb el testimoni de Ramona Garcia. Hem contat també amb les veus de Vicent Garcia Soriano, Sergi Garcia, Enrique Giménez i Artur Alemany interpretant distints personatges.

    CARLI04
    Exemple de partida o facció carlina, com les que podrien haver atacat Sella. Museo de San Telmo, Donostia. Font: Gran Enciclopedia Española

    Per a la documentació del programa hem utilitzat el llibre de Miguel Guardiola, Carlistas, republicanos y liberales (Punto Rojo, Sevilla, 2012), juntament amb un recull de notícies provinents del Eco de Alicante, La Correspondencia de España, El Constitucional, La Correspondencia de Alicante, La Unión Democrática, Diario de Tarragona o El Lábaro, publicats entre 1869 i 1900 i recollits per Antonio Pérez. També recomanem la película Crónica de la Guerra Carlista (1872-1876) de José MariaTaduri (1988), ambientada al País Basc amb gran realisme.
    Esperem que el programa us agrade i us ajude a descobrir uns fets desconeguts del nostre passat.

    El Comptador, fotografiat per Leopoldo Soler a principis del segle XX. Poc abans, els Carlistes corrien aquestes terres...
    El Comptador, fotografiat per Leopoldo Soler a principis del segle XX. Poc abans, els Carlistes corrien aquestes terres…

    Pablo Giménez Font

  • Amb este comentari avances una troballa gairebé revolucionaria. Sempre s’ha dit (i hem copiat) que Sella havia quedat totalment despoblada amb l’expulsió, però ara es demostra que havien cristians vells ja vivint ací junt als moriscos (al menys des de 1563!!).
    Serà només una casualitat (perquè corren més de 150 anys des de l’expulsió) però res…[Llegiu més]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 5 mesos

    Documentant-nos per al proper programa de l’Arxiu de la Memòria de Cabiló Ràdio, que este mes tractarà sobre la Tercera Guerra Carlista, hem pogut desvetlar un fet històric desconegut i realment singular sobr […]

    • Amb este comentari avances una troballa gairebé revolucionaria. Sempre s’ha dit (i hem copiat) que Sella havia quedat totalment despoblada amb l’expulsió, però ara es demostra que havien cristians vells ja vivint ací junt als moriscos (al menys des de 1563!!).
      Serà només una casualitat (perquè corren més de 150 anys des de l’expulsió) però resulta molt cridaner que qui va trobar el tresor del diví fóra precisament un GINER…
      Esperem noves noticies com aquesta!!

  • arxiver commented on the post, Notícies de l'Arxiu, núm. 29, on the site fa 10 anys, 5 mesos

    gràcies ainas, en disposar d’un poc més de temps si que ens agradaria fer arribar les nostres entrades a tots aquells que no tenen internet. Apuntem la idea!

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 5 mesos

    Descobrim una de les meravelles més desconegudes del nostre terme: els més de 70 escalons que donen accés des de Les Betrius fins al Riu de Sella
    La majoria de nosaltres travessa diàriament per davant d’un veritable monument de la pedra seca que, malgrat això, ens passa desapercebut. Just enfront de la volta de Querina o de les Betrius, hui més coneguda com la “curva del Tigre”, el marge esquerre del riu de Sella amaga un conjunt de terrasses amb un seguit de més de 70 esglaons que permeten comunicar diversos bancals, salvant un desnivell d’uns 30 metres.

    Localització de les Betrius
    Localització de les Betrius

    Les Betrius és una partida que pren el nom de les seues antigues propietàries i que es troba en una crestallera vertical que obliga al riu a fer una important revolta abans d’arribar a La Palmera. La sensació és d e trobar-nos davant d’una mena de península, on destaca una caseta blanca (que alguns caçadors coneixen com “la isla de Cuba”) de difícil accés.

    Apunt sobre les terrasses visitades. Les fletxes rojes assenyalen la presència d'escales (foto de 2003)
    Apunt sobre les terrasses visitades. Les fletxes roges assenyalen la presència d’escales (foto de 2003)

    Apunt ons s'aprecia les escales que baixen fins el riu, hui cobertes per la vegetació
    Esquema on s’aprecia les escales prospectades, que baixen fins al riu i que hui estan cobertes per la vegetació

    El paisatge esquerdat d’aquell indret va obligar a construir uns bancals estrets i un seguit d’escales que hui resulten un dels exemples més monumentals de l’ampla cultura de la pedra seca a les terres d’Aitana.
    betrius 10
    Com si es tractaren d’unes runes maies o inques, enormes lloses sobreïxen dels marges perfectament alineades, junt amb cantoneres que semblen esquadres per la seua perfecció. Altres escales permeten l’accés entre bancals salvant perillosos penya-segats que ens aboquen a un riu misteriós i invisible que es sent baix la frondosa vegetació.

    Doble escala amb forma piramidal. Un exemple de tècnica virtuosa en el treball de la pedra en sec
    Doble escala, amb forma piramidal. Un exemple d’ingenyeria de la pedra en sec

    La doble escala, vista en planta, permet l’accés a dos sistemes de bancals diferents

    Escala lateral que permet l'accés a uns bancals molt menuts i esquerdats
    Escala lateral que permet l’accés a uns bancals molt menuts i esquerdats

    Exemple de cantonera
    Exemple de cantonera

    betrius 10 (1)
    El conjunt d’escales supera els 70 esglaons fets amb grans lloses

    Atapeït per un bosc de salzes i esbarzers, el riu és ara un territori inexpugnable on regna el porc senglar. Prop d’allí, ens esperen els misteris del Toll de Querina, que tractarem d’esbrinar en pròximes expedicions…

    Conjunt de salzes al intransitable riu de Sella
    Bosc de salzes a l’intransitable riu de Sella, un territori recuperat per la natura que hui resulta quasi impenetrable per a nosaltres…

     
    Pablo Giménez Font
    (fotografies de juny de 2012)
     

    Altres publicacions de L’Arxiu sobre les escales de pedra

    Pérez Serrano, M.A. (2013) Enginyeria agrícola. Els camins de la pedra, L’Arxiu de Sella, 21 de juny de 2013

     

    • Efectivament, aquest patrimoni hi ha que conservarlo. Es el que ha intentat fer el meu pare , prop de 40 anys amb el Almussent del Betrius. Desde molt menut em va ensenyar que tenim que gaudir del patrimoni y de la natura sense destruirlo.
      Personalment, me interesa la construcció en pedra seca y trobe a faltar tallers como els que es fan a Mallorca (on tenen la reconeguda ruta de la pedra en sec GR 221).

      Avis, les serps més grosses del terme, les he vist açi. 😉
      Gracies a Miguel Angel per l`article .

    • Efectivament, aquest patrimoni hi ha que conservarlo. Es el que ha intentat fer el meu pare , prop de 40 anys amb el Almussent del Betrius. Desde molt menut em va ensenyar que tenim que gaudir del patrimoni y de la natura sense destruirlo.
      Personalment, me interesa la construcció en pedra seca y trobe a faltar tallers como els que es fan a Mallorca (on tenen la reconeguda ruta de la pedra en sec GR 221).

      Avis, les serps més grosses del terme, les he vist açi. 😉
      Gracies a Miguel Angel per l`article .

  • Carrega més